Forum
Ovdje stavljajte zanimljivosti,možete koje znate a i može sa nekih web sajta.
Evo ja ću napisati jednu duuuuugu zanimljivost. Koju vjerovatno 93 % igrih123.net nezna:
Koliko (Facebooku) vrijedi vaš profil?
Da li ste se ikada zapitali odakle Facebooku toliko novca? Razmislite trenutak. Ne prodaju ništa, a reklame jedva da su i vidljive na stranici. Ipak vrijedi milijarde.

Odgovor je: informacije.

Ono što Facebook prodaje za milijarde dolara su informacije koje im mi, obični korisnici, dajemo besplatno.

U svijetu socijalnih mreža, korisnici su mašina za novac čak i kada ne kupuju ništa. Razlog tome je taj što su socijalne mreže izuzetno bitan i opsežan alat za marketinško istraživanje. Svaki put kada kliknete “like”, „share“, pridružite se fan stranici ili čak dodate novog prijatelja, vi stvarate novi paket statistike za koje će velike korporacije ponuditi ogromne novce da ga se domaknu.


Koliko vaš profil i aktivnosti vrijede (u dolarima)

Na temelju informacija do koje je javnost došla prije nego što su Facebookove dionice postale javne, Wall Street Journal je procijenio vrijednost pojedinačnih profila, lajkova…

- Samo vaše prisustvo vrijedi oko 81 dolar

- Svaki vaš prijatelj na profilu vrijedi oko 0,62 dolara

- Svaki vaš “like” vrijedi oko 0,03 dolara

- U prosjeku, svaki profil vrijedi 1,800 dolara

- Ozbiljna poslovna grupa ili page vrijedi 3.1 milion dolaraFacebook ima skoro milijardu korisnika, koji troše ukupno 9.700.000 minuta dnevno aktivno i besplatno dodajući nove informacije i statističke pakete.

Prema Facebookovom izvješćeu iz Decembra 2011. godine, imali su 845 miliona korisnika. To je porast u odnosu na 608 miliona u 2010. godini i 360 miliona u 2009. godini. Facebook tvrdi da korisnici pritisnu “Like” ili postave komentar 2.7 milijardi puta dnevno. Gledajući eksponencijalni Facebookov rast u posljednje tri godine, procjenjuje se da su prikupuili 2.11 triliona informacija koje mogu prodati.

Na taj način, Facebook zarađuje oko 1,2 miliona dolara dnevno od besplatnog rada svojih korisnika, stvarajući ono što Wall Street Journal naziva “najveća neplaćena radna snaga u istoriji.”
09. kolovoz 2013
u244125
u244125
Zanimljivo mi je bilo čitati
09. kolovoz 2013
Ok.
09. kolovoz 2013
5 Zanimljivih činjenica (koje možda niste znali) o vašim očima
Sva naša osjetila su izuzetno važna, a većina ljudi uvijek stavlja vid na prvo mjesto. Kao i većinu naših nevjerovatnih sposobnosti, vid često uzimamo zdravo za gotovo. Ali ako razmislimo o tome na trenutak, možemo se samo čuditi nevjerovatnom procesu koji se dešava da bi mi dobili konačnu sliku. Naše oči su zaista čudesan organ, a ovo su neke činjenice (koje možda niste znali) o njima

5. Oči vam ‘suze’ jer su suhe
Suze igraju ključnu ulogu u ‘redovnom održavanju očiju’. Suze su sastavljene od tri različite komponente, a one su voda, sluz i mast. Ako ove 3 komponente nisu u pravom količinama, vaše oči mogu postati suhe.

Mozak odmah reaguje na ovu promjenu te stvara višak tekućine, a kao rezultat, vaše oči počinju ‘suziti’
4. Kada ostarite, trebat će vam naočale za čitanje
Ovo se dešava kod gotovo 99% ljudi! U dobi između 43. i 50. godine, leće u našim očima jednostavno ostare i izgube moć fokusiranja. Čak i ako sada imate savršen vid, ogromna je šansa da on neće potrajati kada pređete pedesetu.

Kako bi se fokusirali na stvari koje su blizu, leće moraju promijeniti oblik – iz ravnijeg u sferični, a sa godinama ta se sposobnost polako počinje gubiti. Vjerovatno ćete oko 45. godine početi udaljavati knjigu od očiju kako bi bolje fokusirali sitna slova.

3. Konačnu sliku ne vidite očima, već mozgom
Funkcija vaših očiju je da prikupi sve potrebne informacije o objektu koji gledate. Ove informacije se zatim šalju do mozga, preko optičkog (vidnog) živca. Svaki optički živac u ljudskom oku sadrži između 770.000 i 1,7 miliona živčanih vlakana!

Tek kada informacije stignu do mozga (vizualni korteks), one se analiziraju, a vi objekat konačno možete i da ‘vidite’. Naravno, ovo ne znači da oči ne igraju ključnu ulogu u ‘gledanju objekata’.

2. Svaki dan trepnete oko 15.000 puta
Treptanje je polu-prisilna funkcija, što znači da možemo sami odlučiti kakda da trepnemo, ali također, treptanje se dešava i kada ne razmišljamo o tome.

Treptanje je iznimno važna funkcija očima, jer pomaže u uklanjanju bilo kakvih ostataka na površini oka, čisteći ih svježim suzama. Te suze pomažu da se oko nahrani kisikom, a također imaju i značajna anti-bakterijska svojstva. Poput brisača na automobilu, treptanje uklanja sve nečistoće i omogućava nam da vidimo jasno.

1. Vaše oči su se potpuno razvile do sedme godine

Novorođenčad imaju periferni vid (sposobnost da vide sa strane), te u prvim sedmicama života postupno razvijaju sposobnost da se fokusiraju na objekt ili tačku ispred njih. Kada napuni jedan mjesec, beba se može usredotočiti na objekate do tri metara udaljenosti. Kako starimo, naše oči se počinju usavršavati i navikavati na svijet oko njih.

Do sedme godine, naše oči se fiziološki potpuno razviju, i jednako su učinkovite kao i oči odraslih. Da se ovo ne desi, vi bi ste razvili slabovidnost (ambliopija, ljeno oko). Ako se ljeno oko uoči u ranijoj fazi djetinjstva, moguće ga je liječiti. Ali nakon sedme godine, liječenje ambliopije se smatra gotovo nemogućim. Nije rijedak slučaj da oči promjene boju u kasnijim godinama, ali to ne utiče na kvalitetu vida.
09. kolovoz 2013
Ako ne vidite sve slike restartujte stranicu.
09. kolovoz 2013
ako želiš poslati poruku u tu temu, učlani se ili prijavi
Unesi link na sliku
Primjer: https://www.stranica.com/slika.jpg