Profesor umetnosti iz Sarajeva, koji je bio u zloglasnom koncentracionom logoru 1942. godine.

Naime, kako svjedoči ovaj istoričar, Srbe su 1942. godine na Đurđevdan zatvorili u stočne vagone i, po naređenju NDH, policija ih je povela na “đurđevdanski uranak”. Vidović je bio u zatvorima do 1942. godine, i to prvo u njemačkom, pa u ustaškom. U “Velikom transportu” prebačen je u Jasenovac, odakle je deportovan u logor kod Narvika u Norveškoj.

Prema njegovim riječima, na putu prema kazamatu, zatočenici u vagonima bez hrane i vode počeli su da padaju u krize zbog straha i neizvjesnosti. U opštem haosu, jedan od njih, za koga se tvrdi da je bio član sarajevske “Sloge”, u sopstvenom grču i nemoći, iz ponosa i prkosa, prvi put je zapjevao “Proljeće na moje rame slijeće, đurđevak zeleni, svima osim meni – Đurđevdan je!”.

Po dostupnim svjedočenjima, ustaše su zbog pjesme “Đurđevdan” zatvorile šibere na vagonima, a zatvorenici su ostali bez vazduha na malom prostoru, zbijeni jedni do drugih. Od 3.000, koliko ih je krenulo iz Sarajeva, u Jasenovac je stiglo 2.000 duša, a njih dvije stotine je na kraju rata preživjelo torturu.

Pod utiskom ove priče, Goran Bregović je obradio pjesmu koju su pjevali zarobljenici – “Đurđevdan je”. Ta pjesma je u međuvremenu postala planetarni hit koji se izvodi na više svjetskih jezi
07. siječanj 2018
u457076
u457076
žnj
04. listopad 2018
Evo zore, evo zore EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEvo dana, evo Jure i Bobanaaaa
04. listopad 2018
Ako želiš poslati poruku u tu temu, učlani se ili prijavi