u191542
u191542
Pisite o svemu sto je vezano za stripove vase omiljene junake autore, zaproavo sve o tripovima.

koji strip vam je bolji


ako želiš glasati učlani se ili prijavi

02. ožujak 2013
u191542
u191542
Za-gor Te-Nay, mitski gospodar Darkwooda, jedan od najpopularnijih strip junaka u bivšoj Jugoslaviji!

1960. godine susreću se Sergio Bonelli, mladi scenarist i sin Gianluigi Bonellija i Gallieno Ferri, mladi i perspektivni crtač. Vrlo brzo među njima nastaje veliko prijateljstvo koje zatim prelazi i u poslovnu suradnju iz koje se 1961. godine rađa lik interesantnog naziva Zagor ( ustvari radi se o skraćenici od Za-gor Te-nay, što na dijalektu Anglokina znači "Duh sa sjekirom"). Naravno, samo ime nema veze sa stvarnim dijalektom, pretpostavlja se da je Sergio Bonelli uzeo slog "Za" od "Za-La-Mort", popularnog junaka talijanskog nijemog filma, dok se za slog "gor" pretpostavlja da dolazi od "Gordon". Prvobitno ime koje je Sergio Bonelli izabrao je bilo Ajax, po poznatom heroju iz grčkih mitova, ali je od njega odustao kad je vidio da postoji deterdžent istog imena!
Glavne odrednice ovog junaka su pustolovina i akcija, uz primjese horora, kriminalistike i pogotovo u zadnje vrijeme fantastike. Inspirirani nekim strip junacima ( Superman, Tarzan ...) Sergio Bonelli i Gallieno Ferri stvorili su lik atletskog izgleda, velikih fizičkih predispozicija i zanimljivog prepoznatljivog kostima. Vremenski period u kojem se odvijaju pustolovine je prva polovica 19. stoljeća, točnije period između 1820. i 1840. godine na području Sjeverne Amerike. Glavno mjesto radnje u Zagorovom svijetu je Darkwood, Zagorovo kraljevstvo, izmišljena šuma smještena na području Sjeverne Amerike u blizini Velikih jezera i Kanade, u kojoj Zagor obitava smješten u kolibi na malenom otočiću u Darkwoodskoj močvari, okružena živim pjeskom koji drži na distanci mnoge nepozvane goste! Darkwood osim močvare predstavlja veliko područje u kojem obitavaju mnoga indijanska plemena kao i vojnička utvrđenja, traperske kolibe i manji gradovi u kojima žive pretežno bijelci. Između svih njih Zagor se trudi postići potrebnu ravnotežu sklada i razumijevanja, ponekad na granici incidenta i većih problema sa pokojim izgubljenim životom i razaranjem, a ponekad na miran način i bez nepotrebnih žrtava.
Naravno, pustolovnog duha Zagor nerijetko kreće na daleka putovanja ostavljajuči Darkwood iza leđa, najčešče odazivajuči se da bi pomogao prijateljima. Uz to što je proputovao gotovo cijelu Sjevernu Ameriku posjetio je i Artik, Greenland, Škotsku, Karibe pa čak i Afriku.
Zagor je klasičan heroj, čovjek koji mrzi nepravdu i koji je svoj život je posvetio borbi protiv kriminalaca i zlikovaca najnižeg kova. Njegovo pravo ime je Patrick Wilding. Još dok je bio dječak preživio je strašnu tragediju u kojoj gubi roditelje. Zagor se spašava zahvaljujuči ocu koji ga baca u rijeku iz koje ga nešto kasnije izvlači Wandering Fitzy, simpatični lutalica i filozof koji je napustio civilizaciju da bi živio u miru i tišini u prirodi. Fitzy zamjenjuje Zagoru izgubljenog oca i podučava ga mnogim vještinama. Upravo njegovom zaslugom Zagor savladava vještinu rukovanja sjekirom do savršenstva. U konačnom obračunu Zagor ubija Salomona Kinskya, ubicu svog oca, koji mu na samrti otkriva pravu istinu o njegovom ocu, ali i gubi svog drugog oca i mentora Wandering Fitzya koji je stradao u okršaju. Mladi Patrick Wilding se zaklinje kako če se do kraja života boriti protiv nepravde, a slučajan susret sa glumačkom skupinom Sullivanovih rezultira osmišljavanjem kostima (crvene majice sa žutim krugom u kojem je lik orla sa raširenim krilima, koji znači da je Zagor izaslanik Manitua) i novog imena .
Kao i svaki superheroj koji drži do sebe, tako i Zagor ima svog vjernog pomoćnika i suputnika u brojnim avanturama. Don Chice Felipe Cayetano Lopez y Martinez y Gonzales ili kraće Čiko je simpatični, prožrdljivi nespretni Meksikanac, kombinacija izmeđju komičnog "sidekicka" i Sanča Panse, koji stalno upada u nevolje nadmudrujući se sa sumnjičavim barmenima pokušavajući dobiti ručak na kredit, u čemu mu često pomaže Trampy, simpatični lutalica kojemu Čiko uvijek pokvari "savršeni posao". Kao i Zagor, i Čiko ima svoje indijansko ime - "maleni čovjek sa velikim trbuhom". Osim Čika, Zagor ima još mnogo prijatelja od kojih ćemo spomenuti samo neke.Tonka, poglavica Mohawka i Zagorov krvni brat i vjeran prijatelj koji zna za mnoge Zagorove tajne i trikove kojima se Duh sa sjekirom koristi da bi održao mir u Darkvudu no nikada ga zbog toga nije manje poštovao; Digging Bill, smušeni tragač za blagom, čija velika želja da konačno pronađe zakopano blago vrlo često uvlači Zagora i Čiku u potpuno neplanirane pustolovine u kojima ih čekaju brojne neprilike; Kapetan Fishleg, prekaljeni morski vuk koji je prošao mnoge pustolovine koji zahvaljujući svojoj vjernoj posadi plovi svojim brodom “Golden baby” preko mnogih mora; Many eyes (nama poznatiji kao Mnogooki), smiješni indijanski vrač koji je dobio ime jer zbog slabog vida nosi naočale koje je prihvatio kao odličan izum bijelaca i koji je u mnogim situacijama osmislio trikove kojim će se Zagor poslužiti da bi pridobio volju poglavica Darkwooda; Doc Lester, predstavnik trapera i veliki Zagorov prijatelj koji nadimak Doc nosi s razlogom; naime dok je bio u civilizaciji bio je zubar.
Osim brojnih prijatelja, tu su još brojniji neprijatelji, među kojima se najviše ističe Hellingen, zasigurno najveći Zagorov neprijatelj. Ovaj izopačeni ludi genij sa izumima ispred njegovog vremena postavio je na noge golemog Titana, sagradio bojeve rakete, ostvario kontakt sa izvanzemaljcima i uspio pobjediti smrt; baron Rakosi, vampir s kojim se Zagor susreo nekoliko puta. Kao i Hellingen ovaj stvor ima tisuće života i sigurno će još mnogo puta stati na put Duhu sa sjekirom; Kandrax, Keltski druid sa magičnim moćima s kojim se Zagor također susreo nekoliko puta.
Prvi brojevi izlaze u "striscia" formatu, da bi nakon što je stekao veliku naklonost čitatelja u Italiji, 1965. godine preuzima "Tex gigante" iliti "Bonelli format" i nastavlja izlaziti u okviru edicije Zenith. Prve epizode koje su objavljene u striscia formatu ponavljaju se u novom formatu da bi se zatim nastavilo sa novim epizodama. Do 1980. godine glavni scenarist Zagorovih pustolovina bio je Sergio Bonelli koji je za obavljanje tog posla koristio pseudonim Guido Nolitta, da bi nakon toga Zagora preuzeli Marcello Toninelli i Ade Capone , da bi početkom prošlog desetljeća glavni scenaristi postali Mauro Boselli i Moreno Burattini. Zagorove epizode pisali su i drugi poznati talijanski scenaristi kao Alfredo Castelli, Tiziano Sclavi, Gianluigi Bonelli i mnogi drugi...
Naravno, važan dio Zagorovog tima i jedan od glavnih uzroka Zagorova uspjeha su odlični crtači, među kojima je legendarni Gallieno Ferri, po mnogima najbolji crtač Zagora, koji je Zagoru podario svoje lice i koji je nacrtao sve Zagorove naslovnice, zatim stari majstori Frank Donatelli i Franco Bignotti koji su nažalost preminuli, te novi val autora Carlo Raffaele Marcello, Mauro Laurenti, Raffaele Della Monica, Alessandro Chiarolla, Marco Torricelli, Gaetano Cassaro, Stefano Andreucci, Massimo Pesce , Maurizio Dotti i mnogi drugi....
Zagor je u lipnju 2001. napunio 40 godina izlaženja i čini se da će pod sigurnim vodstvom Bosellija i Burattinija doživjeti još puno godišnjica!
04. ožujak 2013
u191542
u191542


04. ožujak 2013
u191542
u191542
Nove epizode Alan Forda [uredi]

U Italiji i u Hrvatskoj još uvijek izlaze nove epizode Alan Forda. Redoviti crtač je Dario Perucca. U Hrvatskoj nove epizode izdaje STRIP AGENT pod imenom: Alan Ford Extra.
Izdanja [uredi]

Prvi broj Alana Forda izašao je u Italiji, u svibnju 1969. godine. Nakon samo nekoliko brojeva strip je stekao iznimnu popularnost. Nakon 75. broja Magnusa kao crtača zamjenjuje Paolo Piffarerio. Nakon toga dolazi do postupnog ali stalnog pada u nakladi Alana Forda. Alan Ford izlazi u Italiji u novim epizodama redovito (mjesečno) i danas. Raznim promjenama crtača i scenarista, tijekom vremena, izgubili su se i mnogi sporedni likovi koji su stripu davali dodatnu draž, a sam strip izgubio je osnovnu crno-humornu nit. Strip je bio izdavan u Francuskoj (ali je zbog slabe popularnosti ukinut nakon dvanaest izdanja), Danskoj (ukinut nakon samo šest epizoda), Brazilu (doživio samo tri izdanja) i u bivšoj Jugoslaviji.
U Hrvatskoj je "Alan Ford" objavljen 1972. godine - tri godine nakon talijanske premijere.[1] U Hrvatskoj je izlazio pod okriljem Vjesnika, a za odličan prijevod bio je zaslužan, Nenad Brixy.[2] Nakon što je prestao izlaziti pod okriljem Vjesnika Alan Ford nastavlja izdavati Korpus d.o.o. (Strijela'92 / Borgis d.o.o.) a nakon Korpusa preuzima izdavaštvo Strip-Agent, koji danas ponovno izdaje sve stare epizode.
Zanimljivo je kako je Alan Ford postigao najveću slavu na području bivše Jugoslavije,[3] što se tumači na različite načine.
Mjesto radnje, glavni i sporedni likovi [uredi]

Grupa TNT [uredi]
Grupa TNT osnovana je od Broja Jedan, a njezini su stalni članovi (tajni agenti) Alan Ford, Bob Rock, Sir Oliver, Grunf, Šef i Jeremija. Grupa TNT pod vodstvom prapovijesnoga paraplegičara riješava brojne kriminalne zaplete i ulazi u raznorazne situacije. Tajni agenti, međutim, od toga nemaju neke velike financijske koristi, već su uglavnom gladni i poderani odrpanci. Sjedište Grupe TNT je cvjećarnica na Petoj Aveniji u New Yorku, koja im služi kao paravan. Cvjećarnica je redovito bez cvijeća, a ako netko i slučajno u nju zaluta, članovi grupe TNT koji se tamo zateknu uobičajeno prodaju oronuli buket poljskoga cvijeća kojega su slučajno našli pod pultom. Dok većina članova veliki dio vrjemena provodi na zadatku na različitim stranama svijeta (od Afrike do Transilvanije), cvjećarnicu "budno" čuvaju Šef i Jeremija, koji na zadatke odlaze samo povremeno, kad se pojavi potreba za angažiranjem svih raspoloživih resursa. Iako prividno loše organizacije, članovi grupe funkcioniraju kao savršeno uhodan tim, te situaciju uvijek završe na za njih povoljan način, služeći se kreativnim i krajnje neuobičajenim sredstvima. Pomoću svojih članova, Br. 1 ostvaruje znatne zarade, koju međutim zadrži u svojim rukama, dok svojim agentima podijeli uredno - svakome po jedan dolar. Iako potplaćeni i izgladnjeli, agenti pokazuju zavidnu vjernost grupi, svrsi i svome vođi.
Članovi grupe TNT [uredi]
Broj 1, vođa i osnivač grupe TNT je paraplegični starac dugačke brade čije su godine i pravo ime nepoznati, ali se naslućuje kako je živ preko tisuću godina. Dok se o njemu ne zna gotovo ništa, on pak posjeduje zavidno znanje o povijesti, politici i ljudima: ima malu crnu knjižicu koja sadrži podatke o svim ljudima i njihovim sitnim i velikim grijesima. Kad se ne ispuni neki njegov zahtjev, redovito vadi svoju mističnu crnu knjižicu, nalazi podatke o osobi koja mu odbija zahtjev te bi ubrzo nakon toga svaka njegova želja bila sa strahom ispunjena. Broj 1 je iznimno škrt pa sve financijske uspjehe grupe (koji su broje i u milijunima dolara) zadržava za sebe, dok svojim ljudima podijeli - po jedan dolar. Često zagnjavi članove grupe nekom dugom i dosadnom povijesnom pričom, u kojima je on glavni "akter". Njegove su priče prepune poznatih povijesnih osoba, a samim se pričama pridaje potpuno drugačiji ton od onoga u povijesnim knjigama. U njegovoj verziji Odiseje, kad se s Odisejem vrati na Itaku, tamo pronađu naftne platforme, te saznaju kako je Odisejev sin otišao u Ameriku pregovarati s tadašnjim naftnim kompanijama. Ubrzo Odisej biva ubijen u uroti, a Broj 1 provodi 3 dana žalosti u krevetu s njegovom ženom. Trojanski rat u verziji Br. 1 nije počeo zato jer je Menelaj želio vratiti Helenu koju mu je Paris oteo, nego zato jer je Menelaj nije želio uzeti natrag, kad ju je Paris htio vratiti - jer Helena je bila prava pošast u trošenju kraljevskog blaga i svojom rastrošnošću upropaštavala cijela kraljevstva i kraljeve svodila na prosjački štap. Živi u tajnom skrovištu nedaleko cvjećarnice. Često je u pratnji Grunfa i nekog kućnog ljubimca, a najveće prijateljstvo ostvaruje s papigom Klodovik. Prvi put pojavljuje se u epizodi: Broj 1 (11).
Alan Ford siromašni je plavokosi momak odrastao u sirotištu. Vrlo je naivan i dobrodušan pa ga se često iskorištava. Čista je suprotnost drugom poznatom tajnom agentu Jamesu Bondu. Kao crtač reklama bez posla i praznih džepova kreće u potragu za svojim prvim poslom. Na žalost (ili sreću), radi grješku i ispisuje krivu adresu te umjesto do sastanka sa svojom prvom mušterijom dolazi do cvjećarnice, sjedišta grupe tajnih agenata, grupe TNT. Od tada počinje Alanova karijera kao tajnog agenta, ali istovremeno to je i početak jednog od najneobičnijih stripova. Prvi put pojavljuje se u epizodi: Grupa TNT (1).
Bob Rock (Robert Rock) član je grupe TNT i najbolji prijatelj Alana Forda. Niskoga je rasta i velikoga kvrgavog nosa (autoportret Magnusa). Ima tri brata, Tima, Toma i Tumba, čije je tradiocionalno prebivalište u zatvoru u Yumi, kojega samo povremeno napuštaju. I ostatak obitelji prati kriminalna sklonost: otac mu je poginuo u pljački banke, a majka pogubljena na električnoj stolici. Bob Rock je tako jedini član obitelji koji nije odabrao put kriminala, unatoč nevoljama i siromaštvu. Odan je prijatelj i dobar čovjek, iako to vješto sakriva ispod namrgođenog lica. Isprovociran nepravdama i patnjama siromašnih, gladnih i potlačenih (među koje spada i on) najčešće ga se može naći kako se glasno buni dok ostali šute, kako viče na sav glas na stvari koje drugi samo tiho primjećuju i kako ismijava one povlaštene. Unatoč nedaćama i eksplozivnom karakteru uvijek zadržava humor u pristupu životu. Karakterističnim sarkazmom, nestašlucima, buntom i provokacijama ismijava društveni poredak. Uvijek nosi škotski ogrtač i kapu. Prvi put pojavljuje se u epizodi: Grupa TNT (1).
Sir Oliver (Sir Oliver Oliver odn. Sir Oliver iz loze Oliver) engleski je plemić koji je uslijed nesuglasica s tamošnjim zakonom morao otputovati iz rodne zemlje. Njegova prirodna talentiranost za prijevare i krađe omogućuju mu bolji životni standard od drugih članova TNT-a, pa tako može "iskemijati" za sebe skupi godišnji odmor, nabaviti skupi automobil ili skupo odijelo ako okolnosti to zahtijevaju. Nema trajne imovine, već je nabavlja po potrebi. Uvijek nosi odijelo, cilindar i monokl čime zadržava privid plemstva što mu omogućuje brojne prijevare. Dok na zadatku, njemu je uvijek povjeren zadatak nabavljanja skupe opreme. Iako nikad ne ostavlja ostale članove na cjedilu, redovito nađe načina da na zadatku usput nešto i zaradi. Redovito se nalazi u situaciji da ga progoni policija, nakon čega ga se redovito može vidjeti u telefonskoj govornici i čuti njegova poznata rečenica: "Halo Bing, kako brat?". Prvi put pojavljuje se u epizodi: Šuplji zub (2).
Grunf (Otto von Grunt), bivši je njemački pilot u prvome i drugome svjetskom ratu i izumitelj koji je u stanju za nevjerojatno malo novaca proizvesti najrazličitije izume. Ti izumi gotovo uvijek rade ali skoro nikada onako kako bi trebali. Jedan tipični primjer njegovih brojnih izuma je kanta za smeće prilagođena za katapult, koja predstavlja ispunjenje zahtjeva Broja Jedan u osiguranju prijevoza Alanu Fordu i Bobu Rocku do Kanade. Grunf zatim smiješta Alana Forda i Boba Rocka u "prijevozno sredstvo" i pritom se zapita u kojem smjeru bi mogla biti Kanada, dok Alan Ford i Bob Rock s nevjericom očekuju početak još jednog zanimljivog putovanja. Grunf nosi staru pilotsku kapu i odijelo, te majice s najrazličitijim natpisima, kao što je to "Tko leti vrijedi, tko vrijedi leti, tko ne leti ne vrijedi", a koje su uvijek u skladu s danom tematikom. Prije dolaska u grupu TNT bio je pomoćnik u prodavaonici voća i povrća. Prvi put pojavljuje se u epizodi: Grupa TNT (1).
Debeli Šef (Gervasius Twinklminkelson), iako imenovan šefom, uglavnom ne radi ništa. Drugi svjetski rat proveo je kao zapisničar u kontraobavještajnoj službi gdje je nosio nadimak "brza noga" (krasopis mu je išao od ruke, ali puno teksta - ne). Nakon svađe sa suprugom, u snu je izbačen na ulicu i ubrzo nakon toga postaje udovac i agent grupe TNT. Većinu vrjemena provodi s Jeremijom, i to uglavnom spavajući u cvjećarnici. Zamorac Skviki njegov je ljubimac. Prvi put pojavljuje se u epizodi: Grupa TNT (1).
Jeremija (Jeremija Lešina), bivši ulični prodavač limuna i beskoristan član grupe TNT koji boluje od svih poznatih, ali i nekih nepoznatih bolesti, te neprestalno kuka kako će umrijeti. Ostatak vremena provodi spavajući. Prvi put pojavljuje se u epizodi: Grupa TNT (1).
Klodovik, papiga koju je Broj Jedan dobio od svoga djeda. Često ga se može vidjeti u tajnom skrovištu Broja Jedan gdje mu pravi društvo i kuha čaj od kamilice. Iako mu je Broj Jedan najveći prijatelj, njih dvojica se često svađaju. Vrlo je inteligentan, obožavatelj je krvavih bifteka, a govori osamnaest jezika i sedamdeset sedam dijalekata. Često spašava ostale članove grupe. Prvi put pojavio se u epizodi: "Crne planine Južne Dakote" (100).
Nosonja, pas koji se prvi put pojavljuje u epizodi "Pas za milijun dolara" (1, gdje otpočetka, što slučajem, što sudbinom, bira Bob Rocka za svog "gazdu". Često spašava glave članovima grupe. Vrlo je inteligentan, iako mu hrana lako odvuče pozornost.
Skviki, zamorac kojega je pronašao Šef te mu je napravio dom u šalu kojeg uvijek nosi oko vrata. Iako Šef rijetko kada dolazi do hrane, za Skvikija uvijek pronađe list salate. Skviki se nikad ne odvaja od Šefa. Prvi put pojavio se u epizodi "Čuvaj se bombe" (21).
Xerex, konstantno "nacugana" zmija koju je Broj Jedan dobio od svog prijatelja Tobije Quantrilla. Vjerni je obožavatelj porta. Prvi put pojavio se u epizodi "Broadway" (99).
Prudy, bljedunjavi mačak kojega je Broj Jedan dobio na poklon od svoje sestre Calamity. Prvi put pojavio se u epizodi "Prudy, Prudy" (217).
Ostali članovi grupe TNT [uredi]
Minuette Macon, lijepa Francuskinja, od 2005. godine Alanova je desna ruka i trenutačna ljubav. Ostali članovi grupe TNT nestali su i grupa se sada sastoji od Alana, Minuette i Klodovika, pod imenom "Jeftina agencija T.N.T za istrage". Stari članovi grupe TNT kasnije se vrate ali rade negdje drugdje. Ona je vještica.
Pellicus, lijeni pelikan u posjedu Broja 1. Koristi ga za prijenos na velike razdaljine. On je noćna mora svih zooloških vrtova, zbog čega besplatno ostaje u vrtu, uz starčevo obećanje da je to zadnji put.
Sporedni likovi [uredi]
Sporedni likovi čine važnu stavku u stripu i oni se uvijek iznova pojavljuju:
Susjed, stari umirovljenik koji stalno sluša radio i stalno je u svađi s članovima grupe TNT jer u životu nema pametnijega posla.
Inspektor Brok, policijski je inspektor skromnih sposobosti koji često traži pomoć od Broja 1.
Gradski vijećnici, zvani i Svinjske njuške i Tri prasca (postoji mogućnost povezanosti s Orwellovim romanom Životinjska farma) pokvareni su vijećnici koji gledaju samo svoje interese.
General War (engl. rat), povjerava Broju 1 zadatke od nacionalne sigurnosti koji su naravno uvijek dobro plaćeni, većinom zahvaljujući izvanrednoj sposobnosti Broja 1 pri pregovaranju za plaću.
Sigmund Listić, uvijek "nacvrcani" poštar koji nosi pisma s godinama zakašnjenja.
Pizistrat Nelson, poštar koji stalno "žica" napojnice, čime zapada u nemilost članova grupe, posebno Bob Rocka.
Brenda, djevojka iz sirotišta u koju je nesretno (kao i uvijek) zaljubljen Alan Ford.
Bert, glavni pomoćnik generala Wara u Ministarstvu za Istraživanje ruda i gubljenje vremena.
Bing, lik s kojim Sir Oliver često telefonski dogovara preprodaju ukradene robe.
Alonisius Alonisius, lovac na vampire i stari poznanik Broja Jedan.
Tobia Quantrill, stari prijatelj Broja Jedan. Vlasnik staroga i jadnoga kazališta.
Hipnos, siromašni je učitelj klavira koji stanuje kat iznad sjedišta grupe TNT. Pojavio se kao negativac kad se sam hipnotizirao gledajući u metronom i slušajući "Za Elizu".
Samoubojica koji se uvijek pokušava ubiti tvrdeći kako je nesposoban za sve, a kada ne uspije kaže da je tako nesposoban da se ne može ni ubiti.
Pochita, djevojka koja je ilegalno došla u Ameriku iz Brazila.
Pochito, Pochitin brat.
Vlasnica pizzerije, udat će se za Jeremiju ili Šefa, jedan od njih će naslijediti pizzeriju.
Poručnik Roland
Tim, Tom i Tumb, braća Boba Rocka. Nekad kriminalci sada su na dobroj strani zakona.
Lamp, izumitelj koji je bio član podružnice grupe TNT u LA.
Shirley, djevojka sa svojim gusarima koja se pojavila u nastavku "Krstarenje uparu" u kojoj su Alan i Bob dio posluge.
profesor X-Kappa i pomoćnik, X-Kappa je zbunjeni profesor koji se sa svojim pomoćnikom pokušava obogatiti pomoću svojega znanja i izuma. Ponekad surađuju s grupom TNT a ponekad su im protivnici. Jedan od profesorovih izuma je Anten-Man.
Srčana, sestra Broja 1 s kojim je uvijek u svađi.
Fitzgerald, multimilijunaš koji traži pomoć od Alana i Minuette uvijek kada je u nevolji.
Dr. Broccoli
Komesar Spillone, iskusni, ali i zbunjeni francuski inspektor.
Ulricius Hope, mađioničar koji je doveo bandu duhova u New York. Njegove magične riječi često znaju biti imena crtača stripa.
Negativci [uredi]
Superhik, najveći neprijatelj Grupe TNT. On krade od siromašnih i nemoćnih kako bi dao bogatima; usporedba s Robin Hoodom je neizbježna. Po danu je čistač i zbog toga ne voli siromašne ljude jer oni bacaju smeće posvuda. Doživio je nesreću u kojoj se zamalo utopio u tisućama litara alkohola iz neke tvornice. Tada je dobio veliku moć i u stanju je svakoga savladati svojim alkoholnim zadahom.
Beppa Joseph, ženski lik (životna ljubav Superhika) i svojevrsni neprijatelj grupe TNT. Krasi ju impozantna veličina, bradavica na nosu i trodnevna brada.
Gumiflex, bitno opasniji, uporniji i učinkovitiji neprijatelj grupe TNT. Tajanstvena osoba gumenoga lica, koja nevjerojatnom lakoćom mijenja izgled i identitet. Prvi put pojavio se u epizodi Gumiflex (110.)
Profesor Kreutzer, bivši nacistički znanstvenik. Obožava sendviče i pivo.
Arsen Lupiga, manje džentlmen, više lopov. Arsenom truje bogate dame kako bi im potom ukrao skupocjeni nakit kojega nose.
Konspirator, čovjek s maskom i veliki neprijatelj grupe TNT, koji im se pokušava osvetiti jer su ga spriječili u krađi vrijednih stvari ubijene udovice Norton (br. 3. Konspirator umire nakon što u bijegu dođe u zagađeno područje (br. 65). U život se vraća u epizodi "Nevjerojatan povratak" (164), kada je područje na kojem je umro prestalo biti zagađeno.
Margot, superšpijunka inspirirana likom Modesty Blaise, najdugovječniji neprijatelj Grupe TNT, susreću se s njom od prvih brojeva. Radi za onoga tko više plaća. Uspješno zavodi sve članove grupe.
Tromb, debeli čovječuljak koji želi uništiti planetu Zemlju. Sa sobom nosi globuse koje raznosi eksplozivima kako bi zadovoljio želju za uništavanjem. Nakon (kako se mislilo) Konspiratorove smrti postavlja se na čelo Trija Fantastikus.
George Duls, multimilijarder koji je ludo zaljubljen u čistačicu Miss Boa, koja voli kršitelje zakona i zbog toga se u 36. broju pojavio u ulozi negativca kad je postao Centurion.
Maharadža Blic, nesretni činovnik koji je odlučio opljačkati banku u kojoj je radio. Kako bi preuzeo zasluge za počinjenu krađu, šalje u novine svoju sliku sa svojim električnim slonom, nazvavši se Maharadža Blicem. Njegovo pojavljivanje u novinama nemalo zbuni Broja Jedan jer nije mogao pronaći nikakav zapis o njemu u svojoj crnoj knjižici.
Trio Fantastikus, neobična grupa pljačkaša koju čine Konspirator, Dr. Alsar i Stampel. Nakon Konspiratorove smrti vođa grupe postaje Tromb.
Baby Kate, šefica bande duhova, gangstera iz 30-tih godina 20. stoljeća. Nesretno zaljubljena u Alana Forda.
Veliki Cezar, nekad desna ruka Broja 1 i voditelj poslovnice u LA, pojavljuje se u ulozi negativca kad izda Broja Jedan čime na sebe navlači bijes, vječnu mržnju i progon od grupe TNT. Često se pojavljuje u kombinaciji s nekim od negativaca, u ulozi savjetnika. Njegovo najače oružje je dugogodišnja suradnja s grupom TNT koja mu omogućuje dobro poznavanje metoda rada grupe i predviđanje svakog njihovog koraka unaprijed, što ga čini neuhvatljivim. Okružen je gorilom Theodorom, panterom Betty i psom Teddyjem. Za njega rade Bobova braća Tim, Tom i Tumb, te izumitelj Lamp.
Barun Vurdalak, vođa grupe vampira iz Transilvanije. U poslove grupe upliće se slučajno, napadajući ih zbog želje za pijenjem ljudske krvi.
Melisa, pseudonim koji koristi pčelar Joe Pullover. Isfrustriran širenjem grada i teškim životom na selu, kreće u pljačke služeći se dresiranim pčelama, a kasnije se bavi ucjenama koristeći komarce.
Kronos, digitalna kopija koju je proizveo Lampov brat blizanac. Cilj mu je zamijeniti Zemljinu populaciju digitalnim kopijama ljudi.
Katodik, popravljač televizora koji slučajno otkriva petu dimenziju te se njome koristi da bi iz uključenih TV aparata pljačkao.
Ljeponoga Betty, kriminalka koja zavođenjem muškaraca krade njihove imetke. Njena baka je osvojila srce Broja Jedan, pa je zato i upletena s poslovima grupe TNT.
Supersirko, kriminalac kojemu je droga upala u juhu i dala mu moć letenja. Čuvao je otok koji je bio bombardiran bombama koje su mu izmjenile gene te mu dale nadnaravnu snagu. Kada rekne Na vrh brda vrba mrda pretvara se nabildanu verziju Supersirka.
Anten-man, parodija na Silvija Berlusconija, kriminalac koji može uz pomoć TV antena prijeći bilo gdje.
Novi Anten-man, radnik Telezmije koji je u Viperinom (pravi Anten-man) uredu pronašao kostime Anten-mana. Želi se osvetiti Viperi.
Profesor Krupp, bivši nacistički znanstvenik koji s profesorom Kreutzerom želi osnovati Četvrto Carstvo.
12 umjetnika, kriminalci violinisti. Na čelu njihove bande je dirigent.
Cenzura u Alanu Fordu [uredi]

U bivšoj Jugoslaviji i komunističkome režimu niti strip nije ostao pošteđen, te je i on kao i književna i likovna djela, filmska ostvarenja i još mnogo toga prolazio kroz ruke cenzora. Na žalost ta sudbina nije zaobišla niti Alan Ford u kojemu su prepravljani pojedini kadrovi, vršene intervencije na crtežu, korekcije u tekstu, ili se pak primjenjivala i najjednostavnija metoda, izbacivanje cijelih stranica ili pasica (sličica).
U trećem broju u svima osim u prvome izdanju cenzurirano je nacističko znakovlje na Kreutzerovoj uniformi i to na stranicama 102-105.
Ni sve epizode prvoga izdanja nisu prošle bez cenzure. U epizodi "Traži se Alex Barry", na stranici 29, u Grunfovoj izbi prectana je slika na zidu u svim izdanjima. U originalu je to slika Hitlera ispod koje je zapaljena svijeća s vjenčićem i piše: "Allo zio Adolfo" (Stricu Adolfu), a u hrvatskoj verziji je umjesto toga nacrtana raketa i to prilično loše, kao i cigle što su docrtane kako bi se izbrisala svijeća i vjenčić.
Tekst u epizodi "(Ne) Glasajte za Notaxa" cenzuriran je od drugoga izdanja nadalje, kao i jedna sličica u kojoj Notaxov protivnik diže desnu ruku u zrak uzvikujući "Heil!". U drugom izdanju njegova podignuta ruka precrtana je tako da izgleda kao da je spuštena uz tijelo a izmjenjen je i tekst.
U epizodi "Trojica iz Yume" nedostaje jedna stranica u svim izdanjima osim u prvome. Na toj stranci bolničari ludnice koji kupe Laffayeta i ekipu sa plaže, prije polaska stavljaju SS kape i pozdravljaju Treći Reich. Izmjene su nastale u drugom izdanju.
Kod epizode "Ponovo Baby Kate" zapravo se i ne radi o pravoj cenzuri ali malo je poznato kako je ovaj strip zapravo objavljen u pravo vrijeme i u cijelosti međutim ne i u redovitoj seriji.
U epizodi "Opasnost iz svemira" obrisan je kukasti križ na zastavi koju nacistički znanstvenici postavljaju na Mjesec.
Epizoda "Kriminal & comp." u Vjesnikovom izdanju ovoga stripa skraćena je za čak pet stranica.
U Vjesnikovom izdanju epizode "Hik, hik, hura!" na stranici 21 izbrisani su kukasti križevi na zidu kao i grafiti "Porci!" i "W I Nasizt!" a ironični grafit "Forza AIDS" (Naprijed AIDS) preveden je kao "Dolje AIDS". U Borgisovom izdanju nema cenzure a grafiti su prevedeni kao "Naprijed AIDS", "Svinje" i "Živjeli nacisti".
U epizodi "Perestrojka" izbačena je jedna stranica odnosno 2 pasice (sličice) koje bi se trebale nalaziti na stranici 15., vjesnikovoga izdanja, između prve i druge pasice. Na tim izbačenim pasicama čovjek Staljinovu sliku koja se nalazi na zidu okreće i zamjenjuje
04. ožujak 2013
u170987
u170987
ja ne čitam stripove
04. ožujak 2013
alan ford je najbolji i najsmješnili
04. ožujak 2013
ma i alan ford i zagor i mark i blek i dylan dog...sve su to najbolji stripovi
04. ožujak 2013
ja volim sve od bonellija osim dampyra i martin mystere
27. siječanj 2014
u319850
u319850
Garfield Imam ih preko 50 (ne broječi dupliće)
26. srpanj 2014
alan ford i mister no... imam preko 300 komada
04. kolovoz 2014
ako želiš poslati poruku u tu temu, učlani se ili prijavi
Unesi link na sliku
Primjer: https://www.stranica.com/slika.jpg