ovdje napišite koja vam lektiraa treba
22. listopad 2013
mali ratni dnevnik
25. listopad 2013
evo link gdje ti piše sve o malom ratnom dnevniku
http://www.cesarica.net/t2481/sstjepan-tomas-mali-ratni-dnevnik-lektire/
26. listopad 2013
o mamama sve najbolje sanja pilic plizz
26. listopad 2013
KOPIRANA TEMA!!!!!!!!!!!
26. listopad 2013
koji izdanje
26. listopad 2013
pišem kome treba lektira a ne kome netreba
26. listopad 2013
Lektiru nemožeš shvatiti samo iz kratkog sadržaja.
Trebaš prvo pročitati cijelu knjigu da bi shvatio cijelu knjigu.
26. listopad 2013
osobno mislim hemus : ššššššššššššššššššššššššššuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuttttttttttttttttttttttttttttttiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
26. listopad 2013
kuba 5353 nemogu nać
26. listopad 2013
tajni dnevnik adriana molea 13 3/4
27. listopad 2013
brzo molimmm hitno mi treba
27. listopad 2013
Sue Townsend: Tajni dnevnik Adriana Molea

Sue Townsend: Tajni dnevnik Adriana Molea
Bilješke o piscu:
Suzana Townsend rodena je u Leicester u 1946. Ona je pohađala Glen Hills školu početkom 50-ih, a zatim odlazi u Južni Wigston u srednju školu za djevojke. Školu je napustila kada je imala 15 godina i tada je počela raditi. Promjenila je više radnih mjesta (tako je radila kao prodavac, garaža i radnica u tvornici). Udala se već sa 18 i rodila troje djece. Kada ju je muž ostavio odgajala ih je sama Karijeru pisanja je zapocela tek sa 35.g. a njezina najpoznatija knjiga je "Tajni dnevnik Adriana Molea " (1985) U početku knjiga nije imala veliki uspjeh, ali kasnije jeste, te je Sue napisala još nekoliko knjiga o Alanu Mole. ( Novi jadi Alana Molea, Adrijan Mole i mali vodozemci , Adrijan na pragu zrelosti.Poznata je i po drugim knjigama ; "Kraljica i ja" (1991 )"Obnova " (198 i "Duh Djeca" (199. Sue Townsend kasnije se ponovo udala. U 1999 lijecnici su otkrili da ima dijabetes i pocela je da gubi očni vid. Danas je gotovo slijepa.

Vrijeme radnje: vrijeme od 1982 do 1983

Mjesto radnje: Jedan gradić u Engleskoj blizu Londona

Tema: doživljaji i problemi odrastanja Adriana Moroa

Likovi: Adrijan, otac, majka, cura- Pandora , starac- Bert ,prijatelji - Barrya i Nigela , baka Mole te nastavnici ,susjedi , drugi stanovnici grada, dva psa Adrijanov i Bertovi te Pandorin konjić-pony

Opis likova : Adrijan: Dobar , vrijedan, pristojan , pametan i ambiciozan dječak koji je privremeno zabrinut zbog svojih bubuljica,i ima komplekse zbog svog izgleda, ali nakon što je ostvario lijepu vezu sa svojom ljubavi djevojčicom Pandorom to ga više ne muči. Pomaže drugima, iz pažnje im , piše čestitke, posjećuje u bolnici i sl.a želi u životu postati intelektualac, veterinar ili književnik i ostvariti8 bolji život nego je ovaj u roditeljskoj kući.On voli svoje roditelje , ne ljuti se na njih iako njihov život nije baš primjeren dobroj porodici.
Otac: Arijanov otac je zapravo dobar čovjek, no dosta pije i tada je ponaša nemarno pa ponekad i grubo prema drugima
Majka: Arijanova majka želi mnogo više od života nego to ima sa arijanovim ocem.Pohađa tečajeve za afirmaciju žena, a zaljubljuje se u komšiju s kojim jedno vrijeme odlazi živjeti u drugi grad.Ona voli Arijana , ali to mu nažalost kaže samo kad se nacuga, a opstalo vrijeme ponaša se dosta hladno i zapravo nebrižno.
Pandora je Adrianova vršnjakinja, zgodna djevojcica, "kose boje sirupa", svjesna svog izgleda i svog utjecaja na djecake, ali zapravo dobra kao osoba. Ona puno pomaže Adrianu, daje mu podršku, voli ga i razumije. Njene su obiteljske prilike puno bolje od njegovih, ne živi u oskudici. Prilicno samosvjesna i odlucna.

Kratki sadržaj: Svoj dnevnik Adrijan počinje pisati 1siječnja 1982 godine , a tada ima 13.godina i 9.mjeseci.Na početku dnevnika donio je odluke kako će se ponašati i što će sve raditi naredne godine .Adrijan svaki dan sve do rođendana kada je napunio 15 godina tj. do 3 travnja 2003.god.piše dnevnik u kojeme opisuje sve događaje doga dana, svoja razmišljanja, svoje emocije i probleme koji ga muče.Naravno najviše ga muči vlastiti izgled koji se mijenja od djeteta u dječaka, a to uglavnom radi druge stvari koja ga veoma okupira a to je ljubav prema djevojčici Pandori. Osim što opisuje promjene na svom tijelu ( rast prvih dlačica, prva polucija, bol u bradavicama, prvo brijanje , rast mišića ) opisuje i snagu svoje zaljubljenosti i uspostavljanje veze i zabavljanja, ljubomore na druge dječake te prve poljubce sa svojom curom. Ipak Arijan uglavnom piše i o obiteljskim donosima u svojoj porodici , te o vlastitim djelatnostima koje obavlja kako u kući tako u školi , te u slobodno vrijeme.

Adrijan je veoma dobar učenik, izuzetno mnogo čita , vrlo je pristojan i lijepo odgojen, a posebno ima osječaja za druge i pomaganje drugima , iako mu je u porodici stanje veoma loše. Tata i mama se rastaju, majka odlazi s ljubavnikom, a Adrijan ostaje s ocem i psom. Otac koji je u početku radio dosta pije te dobiva odkaz, pa se njihovo već i prije osrednje materijalno stanje još pogoršalo. Adrijan puno radi u kući, ( sprema, kuha, pere veš ) vodi brigu čak i o ocu više nego otac o njemu, a poslije škole pomaže i jednom starcu od 90 godina. Ponekad ide kod bake i tamo mu je još najljepše, dobro se najede i naspava.I pored toga Adrijan je vedra duha i raspoložen, druži se s prijateljima, organizira priredbu u školi te objavljivanje časopisa . Mašta o tome da postane veterinar , ali isto tako želi da postane i pisac. Smatra da je intelektualac, piše neke pjesmice i šalje ih na objavljivanbje u poznate novine.Pjesme nisu objavljene, ali je od novina dobivao odgovore kojim su ga bodrili da nastavi s pisanjem, što je dječaka vrlo veselilo. Majka se vratila ponovo kući i život se opet odvija kao prije. deja vu-već viđeno)

Dnevnik je pun doživljaja, svaki dan je vrlo kratko opisan , ali je svaki veoma interesantan i svaki dan Adrijan ima što ta reči i napisati. Kroz pisanje Arijana i čitanje njegovog dnevnika saznaje se mnogo ne samo o Adrijanu i njegovoj porodici,te o običajima i socijalnoj situacije okoline u kojoj živi,nego i o političkoj situaciji u Engleskoj , migrantima koji tu žive, odnosima između rasa i staleže, te o važnim događajima u monarhiji .( vjenčanje princa Čarles i Dijane i sl.)
Za godinu dana Adrijan je mnogo odrastao , zbog problema i ljubavi je ponešto popustio u školi ,ali na početku iduće godine opet si postavlja zadatke za godinu koja slijedi.
Objavio Marko Rosandić u 11:53
Oznake: Sue Townsend, Tajni dnevnik Adriana Molea
Reakcije:
27. listopad 2013
u237712
u237712
dragutin tadijanović-srebrne svirale
(Dugo u noć u dugu bijelu noć,visoka žuta žita,moje pjesme)
te trebam koje su u zagradi. HITNO JEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
29. listopad 2013
evo linka za pjesmicu: dugo u noć ...
http://www.youtube.com/watch?v=Lm8jY5hoSbY
04. studeni 2013
Molim kratak sadrzaj lektire "Patuljak iz zaboravljene zemlje"...
06. studeni 2013
Autor: Ahmet Hromadžić

Format: A5

Broj strana: 104

Povez: Tvrd

Opis knjige:
Bajkovita priča o ljubavi, sreći, životnim tajnama, žudnji za slobodom, daljinama. Dva patuljka, brat i sestra, Sunčan i Pahuljica, žive u Zaboravljenoj Zemlji, u svojoj crvenoj koralnoj kućici. Na svom čudesnom ostrvu Sunčan i Pahuljica se druže sa galebovima i ribama, a magični šum talasa ih budi i uspavljuje. Jednog dana, njihova sreća biva prekinuta – na ostrvu se pojavljuje jedrenjak i ljudi odvode Pahuljicu. Prevelika ljubav brata prema sestri odvodi Sunčana na daleke morske puteve. Ako želiš da saznaš sudbinu patuljaka, zaplovi i ti uzburkanim morima i poseti čudesna ostrva i zamkove, porazgovaraj sa fantastičnim galebovima i upoznaj dobrog dečaka Jelena.
06. studeni 2013
Može iz lektire Ključić oko vrata glavni događaj i najzanimljiviji događaj unaprijed se zahvaljujem...
27. siječanj 2014
san bez uzglavlja dugiiii dozivljajjj plizz hitno mi treba
zahvaljujen unaprjed
16. veljača 2014
molim vas da napisete mi tjek događaja za doktora dolittla pls i hvala posto imam sutra ju a nisam napisala
17. ožujak 2014
regoč
redoslijed događaja
02. travanj 2014
SRETNI DANI
04. travanj 2014
imatel uradjenu lektiru šukrija pndžo samo jos kosovi zvižducu
26. travanj 2014
pls moze li biljeske o citanju hitnoo plss
29. listopad 2014
zagonetni djecak
29. listopad 2014
kameni svatovi pouka plizz sto prije odg
02. ožujak 2015
hitno mi treba
02. ožujak 2015
hitno mi treba mjesto i vrijeme radnje i sazetak od lektire TAJNA RIBLJEG OKA
28. travanj 2015
HITNOOOOO treba mi dnevnik citanja za waitapu sutra mi je lektira
28. travanj 2015
Molim vas sutra imam lektiru,a fali mi jedna ocjena za 5,treba mi GORSKI DNEVNIK PAULINW P. MOLIM VAS!!!
09. lipanj 2015
Ako želiš poslati poruku u tu temu, učlani se ili prijavi
Unesi link na sliku
Primjer: https://www.stranica.com/slika.jpg