igrice,hakovi,savjeti,slike,vicevi...
01. studeni 2014
Roditelji znaju biti prilično "tvrd orah". Nagovaranje rijetko kad upali, pogotovo u tjednu, kad su često umorni i nervozni. Ipak, postoji par načina uz pomoć kojih stvarno možeš puno postići:

1. "Molim" i "Hvala" uvijek pomažu, ali ne samo za stolom. Pristojnost uvijek i svuda. Pristojnoj je djeci jednostavno nemoguće odoljeti.

2. Budi super prema bratu i sestri. Ako te gnjave, zamoli ih da prestanu. Ako nastave gnjaviti ili se rugaju, makni se, otiđi u drugu sobu. To će za njih biti šok. Kad za svaku sitnicu tužakaš roditeljima, oni obično počnu prigovarati i raspoloženje im postane još gore.

3. Budi pri ruci roditeljima. Ako mama dođe s posla i vidi da ne mora prati suđe, da je veš pospremljen, da je zadaća napisana i tvoja soba uredna, osmjehnuti će se od uha do uha. Kad te roditelji zamole za pomoć, uvijek reci; Naravno, nema problema...

4. Pokušaj biti ok u školi. Ispravi ocjene, poboljšaj ih... tu imaš puno članaka koji ti u tome mogu pomoći (pogledaj ovdje). Kad je u školi sve super, kad te razrednica pohvali, roditelji će samo čekati priliku da te nagrade.

5. Kad nešto trebaš od roditelja, pitaj ih smireno, pričekaj pravi trenutak. Podsjeti ih na svoj trud i zalaganje. Ako te odbiju, nemoj dramiti, prepirati se... reci; "U redu" i povuci se. Ostaneš li razuman/a i pristojan/a, roditelji će sigurno još malo porazmisliti o tvojoj želji i pokušati ti izaći ususret. Ako njihov odgovor svejedno bude ne, vjeruj im da nisu u mogućnosti ispuniti tvoju želju ili to zaista čine za tvoje dobro.

6. Pokušaj zadobiti povjerenje svojih roditelja. To je užasno važno. Pridržavaj se vaših dogovora i razgovaraj s njima. Pokušaj čuti i razumjeti ono što ti govore. Tako će uvidjeti da si dovoljno zreo/la da i sam/a procijeniš neke situacije i neće toliko brinuti.

7. Ako nešto doista jako želiš, a roditelji to uporno odbijaju, pokušaj u razgovoru s njima pronaći rješenje. Ako si se pridržavao/la svega što je gore navedeno, već imaš na svojoj strani simpatiju, povjerenje i strpljenje roditelja. Ponovo ih pitaj smireno i diskretno postoji li način da ti ispune želju. Možda ćeš se i dodatno trebati potruditi oko toga, npr. štedjeti, pomagati, upoznati roditelje sa svojim prijateljima... Tako ćeš i saznati je li ti to što želiš stvarno toliko važno.

- KAKO OD RODITELJA DOBITI ONO ŠTO ŽELIŠ - Savjeti za djecu - Lukin portal za djecu i obitelj - Dječje pjesme i pjesmice, igre, zagonetke, priče, basne, bajke, crtići, zanimljivosti, igrice, brojalice i bojanke za djecu
Preuzeto sa: Lukin portal za djecu i obitelj
01. studeni 2014
Kreni polako i planirano, odredi točno koliko čega imaš za naučiti, te koliko vremena imaš na raspolaganju. Pazi da to ne bude neostvariv cilj (npr. učenje 6 sati na dan, posebno ako si do sada učio/la pola sata dnevno).

Potrudi se da za vrijeme učenja zaista misliš na ono što učiš! Ako se koncentriraš na gradivo, brže ćeš ga zapamtiti i samim time ćeš prije biti gotov/a s učenjem i imati ćeš više vremena za druge aktivnosti.

Ponekad možda stvarno nemaš motivacije za učenje ili te možda muči neki problem. Tada ništa nećeš postići ako sjediš za knjigom, a zapravo razmišljaš o nečemu drugom. Ako se baš nikako ne možeš usredotočiti na učenje, zabavi se nekom drugom aktivnošću - nazovi prijatelja/icu i sl. Kada završiš s tim, pokušaj se ponovno vratiti učenju!

Plan učenja

Dobro je prije početka učenja napraviti raspored vremena, tj. raspored aktivnosti koji obuhvaća učenje, ali i zabavu te sve tvoje ostale obaveze.

Razmisli o predmetu koji trebaš naučiti te odredi vrijeme koje ti je potrebno za njega (to možeš odrediti prema broju lekcija, količini teksta i sl.). Nastoj učiti od 20 do 30 minuta, nakon toga obavezno napravi pauzu od 5 do 10 minuta kako bi ti se naučeno gradivo "posložilo", a i kako bi se odmorio/la prije daljnjeg učenja. Nakon 2 sata učenja, uzmi pauzu od pola sata. Stanke su izuzetno važne u procesu učenja te ih se trebaš pridržavati.

Svaki dan povećavaj vrijeme učenja (dovoljno je po 10-15 minuta) više nego dan ranije i budi ponosan/na na svaki svoj uspjeh. Ako učiš koncentrirano, i s pauzama, ne bi trebao/la učiti više od 2-3 sata dnevno.

Mjesto za učenje

Iskustva govore da većini djece odgovara ukoliko uvijek uče na istom mjestu. Poželjno je da to bude miran kutak kako bi se mogao/la koncentrirati samo na učenje. Preporuča se da to bude radni stol gdje možeš uspravno sjediti i ne opterećivati kralježnicu, a i kod neke djece se zaista pokazalo da bolje uče npr. na krevetu, debelom tepihu na podu i sl.

Ukoliko se teško koncentriraš na određenom mjestu, uzmi nekoliko dana i probaj učiti na nekoliko različitih mjesta gdje ti se čini gdje bi mogao/la imati najbolju moguću koncentraciju. Mjesto gdje ti se čini da si najbolje i najviše naučio/la, uzmi kao mjesto za daljnje učenje.

Prostor za učenje ne smije sadržavati stvari koje bi ti mogle odvlačiti pozornost (TV, časopise, igrice,...) odnosno, TV, kompjuter, mobitel i sl. trebaju biti isključeni.

Aktivno učenje = uspješno učenje

Aktivno učiti znači učiti s razumijevanjem! Nije dovoljno samo "sjediti za knjigom" i razmišljati o tome koja je serija sada na TV-u ili koju igricu želiš igrati. Znanje neće samo od sebe prijeći iz knjige u tvoju glavu ukoliko se malo ne potrudiš.

Evo nekih savjeta kako aktivno učiti:

Ponovi ono što ste učili toga dana u školi. Usporedi gradivo iz udžbenika sa svojim bilješkama. Podcrtaj ono što je bitno

Označavaj gradivo flomasterima, bojicama i papirićima u različitim bojama. Često se koriste različite boje markera koji označavaju stupanj važnosti gradiva (npr. žuta: najmanje važno, zelena:važno, crvena: najvažnije). Ti možeš sam/a sebi odrediti koje ti boje što znače.

Izradi kratke podsjetnike pomoću kojih ćeš brže zapamtiti gradivo i kasnije ga lakše ponoviti

Izbjegavaj učiti napamet, jer je puno teže, a i brzo ćeš zaboraviti gradivo što si učio/la te ćeš ga opet morati učiti kada ti bude trebalo

Što više ponavljaš ono što si naučio/la veća je vjerojatnost da ćeš gradivo zapamtiti na duže vrijeme

Slušaj na satu! Što više toga zapamtiš u školi, manje ćeš morati učiti kod kuće

Obavezno zapiši što je nastavnik zadao za domaću zadaću

Ponekad je dobro učiti zajedno s nekim - kroz međusobno ispitivanje i razjašnjavanje nejasnog gradiva povećava se motivacija za učenjem, a ujedno se provjerava i ponavlja ono što si naučio/la; važno je pronaći osobu koja ima sličan stil učenja kao i ti

Koristi različite "medije" pri učenju - neke informacije koje su ti potrebne za školu možeš pronaći i u novinama, na televiziji ili Internetu. Npr. na Internetu postoje različite elektroničke enciklopedije (npr. https://www.wikipedia.org) koje sadrže brojne informacije, slike, kratki filmovi koje ti mogu pomoći pri učenju. Posjet muzeju, zološkom vrtu, odlazak na koncert klasične glazbe ponekad ti može pomoći u učenju, jer ono što učiš u knjizi vidiš i u stvarnosti. (npr. ukoliko učiš o nekom klasičnom glazbenom djelu pomoći će ti ukoliko to djelo možeš uživo i poslušati)

Ukoliko primijetiš da s određenim predmetom/gradivom imaš problema, što prije potraži pomoć! Uvijek možeš potražiti pomoć kod svojih roditelja koji su tu da ti pomognu u svakom trenu. Također se možeš osjećati slobodno pitati nastavnika za pojašnjenje. Ukoliko ti je iz nekog razloga neugodno pitati nastavnika pred razredom, slobodno ga pitaj pitaj za pojašnjenje poslije sata. Za pomoć se možeš obratiti i prijatelju/ici iz razreda.

- KAKO UČITI? - Savjeti za djecu - Lukin portal za djecu
Preuzeto sa: Lukin portal za djecu i obitelj
01. studeni 2014
ako se zabaviti na "najstrašniji" dan u godini? Za Halloween party, puno materijala već imate kod kuće!

Potreban materijal:

papirnati tanjuri

tanji karton (kad nabavite novu majicu, posteljinu i sl., sačuvajte kartone iz pakiranja za razne vesele projekte)

škare (djeca mlađa od 8 godina trebaju koristiti škare za djecu)

ljepilo

selotejp

crne tempere

elastična vezica

stickersi, kolaž papir, ukrasne trake narančaste boje, šljokice...
Izrada:

1. Isprintajte ovaj predložak za slavljenički šešir ili izradite šešir od nacrtanog polukruga na tanjem kartonu.

2. Predložak za šešir izrežite malo izvan označenih rubova, okrenite na drugu stranu, oblikujte u stožac i zalijepite.

halloween_sesir2
3. Sredinu papirnatog tanjura izrežite cik-cak kao na slici, pa zalijepite s unutarnje strane stošca da biste dobili obod šešira.
halloween_sesir3

4. Obojite šešir u crnu boju i pričekajte da se boja osuši.
5. Napravite male rupice sa svake strane šešira, uz stožac, pored ušiju.

6. Elastičnu vezicu provucite s unutarnje strane kroz jednu rupicu i napravite čvorić na vrhu. Stavite šeširić djetetu na glavu, pa udobno namjestite vezicu od jednog uha, pa ispod brade do drugog uha. Provucite elastičnu vezicu s unutarnje strane kroz drugu rupicu i ponovno svežite mali čvorić na vrhu, tako da elastična vrpca drži šešir na glavi.

halloween_sesir4

7. Ukrasite halloween šešir raznim stickersima, motivima od kolaž papira, ukrasnim trakicama, šljokicama...

- HALLOWEEN DEKORACIJE - Lukin portal za djecu
Preuzeto sa: Lukin portal za djecu i obitelj
01. studeni 2014
mumija hrenovke

hrenovke
lisnato tijesto
senf, majoneza, ketchup
Priprema:

Razvaljajte lisnato tijesto i narežite na jednake, tanke trake. Uzmite hrenovku, omotajte jednu ili dvije trake lisnatog tijesta oko nje, tako da izgledaju kao na slici, stavite ih u tepsiju na masni papir i ispecite. Oči izbušite čačkalicom ili ih "napravite" od senfa. Poslužite sa senfom, majonezom, ketchupom.
01. studeni 2014
Leptiri bijeli s neba lete,
veseli se svako dijete.
Bijeli se čitav kraj,
svako polje, svaki gaj.
Lete sanjke hitro po brijegu,
klize meko po bijelome...
(snijegu)
Leti, a krila nema,
plače, a oči nema.
(oblak)
Zube nema, ruke nema,
a grize.
(zima)
Bijela zvjezdica na dlan ti pala,
zagrijala se i nestala.
(pahuljica).
Bijele koke s neba pale,
cijelo selo zatrpale.
(snijeg)


Imam kapu zelenkastu,
a živim na svakom hrastu.
Za trenutak ili dva
pogodite tko sam ja.
(žir)
Iz visine gusto pada
nikad padom ne nastrada.
A kad toplo sunce svane,
rastopi se i nestane.
(snijeg)
Djetinjstvo mu zeleno,
a starost mu žuta,
kada uvene,
pada pokraj puta.
(list)

- VRIJEME / PRIRODA - ZAGONETKE ZA DJECU - Lukin portal za djecu - Dječje pjesme i pjesmice, igre, zagonetke, priče, basne, uspavanke, crtići, crtani, brojalice i bojanke za djecu
Preuzeto sa: Lukin portal za djecu i obitelj
01. studeni 2014
Ako želiš poslati poruku u tu temu, učlani se ili prijavi