lektire za prepisati!!

 • ♥Winter Tea♥
  ♥Winter Tea♥
  26. studeni 2013 18:53
  Može vlak u snijegu
 • Leo_:)
  Leo_:)
  26. studeni 2013 18:53
  oćeš film
 • ♥Winter Tea♥
  ♥Winter Tea♥
  26. studeni 2013 18:54
  Neeeeeeeee,gledala sam ga
 • ♥Winter Tea♥
  ♥Winter Tea♥
  26. studeni 2013 18:54
  Hoću sadržaj
 • realmadrid1
  realmadrid1
  26. studeni 2013 18:58
 • Tose Proeski
  Tose Proeski
  26. studeni 2013 19:25
  ja sam jE davno procitao
  EVO KRATAK SADRZAJ;
  Ljuban, Draga i Pero živjeli su u Jabukovcu. Svakodnevno su išli zajedno u školu u Veliko Selo.

  Jednog dana učitelj je svojim učenicima predložio da osnuju zadrugu. U zadruzi svi moraju isto raditi, imaju jednaka prava i dužnosti. Tajnim glasanjem za domaćina zadruge izabrali su Ljubana što Peri nikako nije bilo po volji.

  Učitelj je na nagovor svog prijatelja doktora odlučio ići u Zagreb na izlet. Učenici su bili oduševljeni, pogotvovo što će putovali svlakom. U Zagrebu su posjetili higijensku izložbu i tiskaru novina (časopisa "Smilje"), tvornicu suhomesnate robe i tvornicu čokolade. Počeo je padati sve gušći snijeg i jedva su došli do kina. Za vrijeme predstave učitelju je pozlilo pa ga je odvezla hitna pomoć. Djeca su bila u velikom strahu jer nisu znala kako će se vratiti kući. Kada su krenuli prema vlaku, Ljuban je primio učiteljevo pismo u kojem piše da mora ostati u bolnici i da je Ljuban sada glavni. Vlak se kretao sve sporije i odjednom se zabio u veliku hrpu snijega. Ljuban je, u zajedničkom dogovoru sa djecom, odlučio pomoći da se što prije izvuku iz mećave. Nisu baš svi bili složni, dosta su se svađali. Izbio je "rat" između dva glavna lika i podijelili su se u dvije grupe. Jedna se grupa trudila svim snagama otkopati vlak iz snijega, a ostali su samo stajali i gledali. Na kraju su svi složno radili. Uz pomoć odraslih uspjeli su izvući vlak iz snijega. Neki su bili ozbiljno bolesni (kao Draga), neki promrzli, neki samo umorni, pospani. Konačno su krenuli i sretno stigli kući. Po dolasku u Veliko Selo na stanici ih je dočekao Perin otac te je Peru, Dragu i Ljubana poveozao kući. Po prvi puta tri su đaka zajedno krenula u Jabukovac. Ljuban je putem zaspao, kad su stigli do njegove kuće Perin ga je otac unio unutra.
 • Tose Proeski
  Tose Proeski
  26. studeni 2013 19:26
  EVO DRUGA VERZIJA;
  Jednog dana učitelj je predložio djeci da osnuju zadrugu i da izaberu domačina. Učitelj im je dao tjedan dana vremena da razmisle o zadruzi i koga bi izabrali za domaćina. Za domaćina zadruge izabran je Ljuban. Nakon nekoliko dana zadruga je odlučila da krene vlakom do grada. Nakon pet sati vožnje vlakom stigli su u grad. Prvo su krenuli na higijensku izložbu i u tiskaru novina. Zatim su posjetili tvornicu suhomesnate robe i tvornicu čokolade, te na kraju su pošli u kino na predstavu. Za vrijeme predstave je učitelju pozlilo. Odveli su ga u bolnicu. Djeca su na smrt bila prestrašena. Predstava se nije više nastavila. Tuđi ljudi su ih svrstali u red i kroz gusti snijeg su pošli na željezničku stanicu. U čekaonici su sjedili i čekali vlak da krene. Pet minuta prije nego što će uči u vlak, u čekaonicu je ušao neki čovjek . Donio je pismo za Ljubana od učitelja. Ljuban je sav drhčući na glas pročitao pismo. Svi su bili veseli da je učitelj bolje. Došlo je vrijeme da krenu u vlak. Vlak je zazviždao i krenuo. Zadruga je prvi put sama. Vlak je vozio sve sporije i počeo se zatrpavati. Ostali su u snjegu. U vlaku je došlo do velike svađe. Družina se podjelila. Jedni su na strani Pera a drugi na strani Ljubana. Ljuban i njegova družina su pomagali u čiščenju snijega. Kad su očistili lokomotivu od snijega, upalili su grijanje. Zatim su otišli u vagon nešto pojesti. Jedan po jedan iz Perine družine vraćali su se u Ljubanovu družinu. Kad se spustila noć, svi su išli spavati. Dok su spavali Pero se lagano ušuljao u njihov vagon i uzimao im hranu. Kad je otišao Ljuban ga uhvati za nogu i dobi od Pere udarac s nogom u leđa. Oni su se hvatali po vlaku, a Ljuban mu je rekao da se vrati u družinu. Oko ponoći stigla je lokomotiva u pomoć te odvezla vagone i družinu. Na kraju družina je stigla doma i sve je bilo dobro.
 • Tose Proeski
  Tose Proeski
  26. studeni 2013 19:28
  I EVO TRECA;Pisac: MATO LOVRAK
  Vrsta djela: roman
  Mjesto radnje: Veliko Selo, Jabukovac, Vlak, grad Zagreb
  Vrijeme radnje: Zima, 8. veljača.
  Tema: Djeca četvrtog razreda golim rukama oslobađaju golemu lokomotivu iz snijega.
  Pouka: zajedničkim kolektivnim radom mogu se pobjediti sve prepreke ma kako one nesavladivo izgledale.
  Ideja: Kad se male ruke slože sve se može.
  Kratak sadržaj:
  U sredini velikog sela najveća kuća je škola. Iznutra i nije baš tako lijepa, klupe su tvrde i stare, malo veselja i ljepote joj daju slike dječijih radova koji vise na zidovima. Među njenim brojnim đacima je i troje djece iz zaseoka koji se zove Jabukovac. To su Ljuban, Pero i Draga. Oni idu u četvrti razred, ali Ljuban, Pero i Draga ne razgovaraju još od prvog razreda. Bilo je to jednog dana kad su se igrali svatova, mladoženja je bio Pero a mladenka je bila Draga. No problem je bio u tome što u svatove nije bio pozvan Ljuban i on se zbog toga naljutio. Zato se baš kad je svadba bila na vrhuncu iz grmlja začulo neko mumljanje a potom je izvirila konjska lobanja. Svi su se prestrašili i nastala je jurnjava i dernjava. Mladoženja je od straha ostavio mladenku i pobjegao, jedino je Draga imala hrabrosti i ostala. Otkrila je Ljubanovu šalu i između njih došlo je do svađe. Ljuban joj je predlagao da izabere drugog mladoženju a ona je baš izabrala njega. Međutim Ljuban pomalo zbunjen odbija njenu ponudu, jer mu je otac rekao da će se ženiti tek kad odsluži vojsku. Draga se tada uvrijedila i prestala snjim razgovarati. I tako Draga, Ljuban i Pero svakodnevno pješače iz Jabukovca u školu. Jednog dana učitelj je predložio dfa organiziraju zadrugu koja se sam brine o radu, rtedu i uspijehu svoje zajednice. Nakon komplikacija okmo izbora domaćina koji će voditi zadrugu i perinog podmićivanja da glasaju za njega ipak je izabran Ljuban. Na kraju prvog važnog sastanka Ljuban je pročitao pismo jednog liječnika iz grada. U pismu se poziovalo školu da dođu razgledati higijensku izložbu. Nakon što su sve sredili odredili su dan putovanja 8 veljače. Putovanje je bilo uzbudljivo, Nada koja je imala najljepši rukopis preko cijelog vagona napisala je "Zadruga Ljubanovac" . U gradu su se osjećali kao u nekom čudesnom svijetu, nakon higijenske izložbe posjetili su novinarsku tiskaru, tvornicu suhomesnatih proizvoda i tvornicu čokolade. Dok su šetali gradom spustila se prava sniježna mećava, zatim su otišli u kino. Za vrijeme predstave učitelju je pozlilo pa je odvezen u bolnicu. Tako je zadruga prepuštena sama sebi. Nakon toga su djeca došla na kolodvor i prije nego što su ušli u vlak stiglo je pismo od učitelja s porukom " A vi budite pametni i sad pokažite da ste zadruga i da ćete moći i bez mene kući. Ljubane! ne daj nikome izlaziti iz vagona do našeg sela. Držite se junački". Kad su krenuli kondukter je rekao Ljubanu da bi snijeg mogao zaustaviti vlak pa bi se putovanje moglo oduljiti. Tada je ljuban naredio da svu hranu skupe na jedno mjesto i dsa je ravnomjerno dijele svakom od djece. Oni koji to neće nisu više članovi zadruge.
  Bilo je i takvih koji nisu htjeli dati svoju hranu a predvodio ih je Pero. Toj skupini se pridružila i Draga koja se nije dobro osjećala samo zato što je bila još vijek ljuta na Ljubana. U perrinoj grupi došlo je do nesuglasica, jedanse dječak htjeo vratiti zadrugarima ali ovi ga nisu primili tad je vlak naglo stao. Ljuban je svima podijelio jedan obrok hrane a Perina družina je pojela sve što je imala. Strojovođa i ložač otkopčali su lokomotivu s namjerom da probiju sniježni nanos, ali nisu uspjeli, lokomotiva se zabila u snijeg i nije mogla maketi. Vagoni su ostali bez grijanja. Zavladao je strah od smrzavanja, ali dobili su kantu sa žarom gdje su se mogli grijati i straha je nstalo. Ljuban je zadrugu podijelio u tri grupe, koji su naizmjenice rukama i nogama odgrtali snijeg od lokomotive. Neki su članovi jako ozebli pa su ih smještali u vagon koji su nazvali bolesničkim. Iz Prerine grupe se najprije vrati jedan član, pa onda još trojica. Draga se teško razboljela pa je Ljuban otrčao i prenijeo je u bolesnički vagon. Zajedničkim naporom zadrugara i strojovođe lokomotiva je oslobođena i priključena na vagone, koji su se počeli zagrijavati. Nakon svih uzbuđenja zadrugari su jeli i zaspali u toplom vagonu. To je iskoristio Pero , dovukao se do hrane i počeo krasti, usred krađe Ljuban koji se pravio da spava sčepa Peru ali on uspije pobjeći i sakriti se u zahodu. Ljuban potrča za njim izvuče ga iz zahoda i nastade žestoka tučnjava. Pero je iskočio iz vagona i pao u dubok snijeg i zamalo se ugušio, ali Ljuban se smilovao i izvukao ga. Umjesto zahvalnosti Pero ga pokuša izbaciti iz vlaka, ali nije uspio. Ljuban ga opet istuče tako da je ovaj opet molio za milost i oprost. N kraju se ljuban smilovao dao mu jesti i da spava u vagonu s drugim zadrugarima. Nakon toga konačno stigne pomoć iz grada i vlak kreće put Velikog sela. Na željezničkoj postaji zabrinuti roditelji jedva su dočekali svoju djecu. Svi su se sretno vratili a Ljuban, Draga i Pero po prvi put su išli u svoj Jabukovac zajedno u sankama Perina oca koji se prilično rasrdio na svog sina kad je od konduktera čuo da se on odvajajo od ostalih.
  JA TI PREPORUCEJM OVU VERZIJU ONE SU PREKRATKE IAOKO OVA ZA RAZLIKUOD KNJIGE JE PATULJASTE VELICINE
 • Filip Turković
  Filip Turković
  27. studeni 2013 18:14
  tajna crne kutije treba mi za petak
 • Tose Proeski
  Tose Proeski
  27. studeni 2013 19:15
  evo;
  Prvi nacin:
  Kratki sadržaj:

  Pisac započinje pričom o svom životu. Jedina ljubav koju je gajio bila je prema svojoj ženi i životinjama. Pošto je volio životinje imao ih je punu kuću, a posebno od svih volio je crnog mačka po imenu Pluton. Kako je bio sklon raznim porocima, a osobito piću, počeo je svoje neslaganje sa svijetom prenositi na životinje kažnjavajući ih. U početku je mačka ostavljao na miru, no nakon jedne od mnogobrojnih orgija iskopao mu je oko. Sljedeće jutro mu je bilo žao, no u jednu ruku bio je sretan jer je napravio nešto što je zabranjeno. Vrijeme je prolazilo, a mačak je svojim jednim okom pekao njegovu dušu te je zbog toga odlučio objesiti jadnog mačka za drvo. Nekoliko sati poslije zapalila mu se kuća, a na zidu izgorene kuće ukazala mu se prikaza crnog mačka. S vremenom je odlučio naći novu mačku. Pijući piće u nekoj gostioni ugledao je crno klupko na bačvi ruma koje ga je pratilo sve do kući. Kasnije je požalio svoju odluku jer je upravo taj mačak bio bez jednog oka i bijela crta na njegovom vratu bila je slika i prilika omče vješala. Ujedno je bio ogavno umiljat. Žarko se želio riješiti i ovog mačka, pa tako jednog dana u podrumu uzeo sjekiru i zamahnuo prema mačku. No u tom trenutku na putu se našla njegova žena koja je završila upravo onako kako je trebao završiti mačak, ubijena je. Pošto nije mogao leš iznijeti na ulicu i lako ga se riješiti, zakopao ga je u šuplji zid. Nakon nekoliko dana navratila je policija koja je pretražila cijelu kuću i nije našla baš ništa.
  Drugi nacin;

  Priča se o čovjeku, koji je od rane mladosti privržen životinjama, te ih je uvijek držao u kući, mazio… Kasnije se oženio sličnom takvom osobom. Držali su mnogo ljubimaca, među kojim i crnog mačka Plutona. Čovjek se jedne noći vratio pijan i iskopao mačku oko. Jednog dana, ne mogavši više gledati životinju, objesi je na drvo. Te noći bukne mu vatra u kući i jedva se sa ženom spasi, a na zidu iznad njegovog kreveta, na zgarištu pojavi se slika velikog mačka. Presele se u trušnu staru zgradu radi besparice, a
  čovjek dovodi kući drugog crnog mačka iz neke krčme. Tako žive neko vrijeme, a onda čovjek zapazi mrlju na mačkovim prsima, koja ima oblik vješala. Tako redom, čovjek digne sjekiru na mačka, žena ga zaustavi, on digne sjekiru na ženu, ubije ju i zazida ju u podrumu. Nakon toga mačak nestaje, i on konačno mirno spava. Dolazi policija i ne otkriva nikakvog traga, ali čovjek lupi o zid, koji je nedavno sagradio, a iznutra se javi cviljenje. Policajci sruše zid, te nađu ženu i mačka.

  Analiza glavnog lika:
  On je čovjek pomalo nestalne psihe, vjerojatno pod utjecajem alkoholizma, čovjek koji je naglo postao siromašan i razdražljiv.
  Malo po malo se se utapa u svojem vlastitom sve nebuloznijem shvaćanju
  i razmišljanju. Ne mogu reći niti da ga krivim niti da ga opravdavam.
  I treci nacin;

  U samom uvodu Poe priprema čitača na strašan događaj, koji mnogi neće povjerovati, jer «mu u pripovijedanju ne mogu svjedočiti ni vlastita osjetila». Već samim uvodom on uspijeva pobuditi u čitača znatiželju koja
  neće prestati ni u jednom trenutku djela. Pišući u prvom licu, Poe želi
  potvrditi istinitost svoje priče, dati joj samim iznošenjem detalja da su u stara vremena crne mačke smatrali prerušenim vješticama, čitatelj može naslutiti da se taj strašni događaj o kojem se govorilo u uvodu, odnosi na mačka.

  Zaplet
  Prijateljstvo između glavnog lika i mačka trajalo je nekoliko godina, iako se junak mijenjao na gore. Počeo je prekomjerno piti i postupati grubo prema životinjama i ženi. Unatoč svemu poštovanje prema Plutonu ga je sprečavalo da ga zlostavlja. No kad se jedne noći vratio sasvim pijan kući pričinilo mu se da ga mačak izbjegava. Nakon što ga je ščepao, Pluton mu je zubima zadao malu ranu, ali dovoljnu da u njemu izazove demonsko bjesnilo. Izvadio je nož i hotimično iskopao mačku oko. Iako se nakon toga osjećao krivim i užasnutim, nije se mogao obuzdati zlom duhu
  nastranosti, koji ga je tjerao da uništi samog sebe. Tako je jednog jutra,
  sasvim hladnokrvno, stavio mačku omču oko vrata i objesio ga o granu
  drveta u dvorištu. Učinio je to, sa suzom u oku, jer je znao da ga mačak
  voli. Te ga je noći iz sna probudio povik “Vatra!”. On, njegova supruga i sluga uspjeli su izbjeći, ali je kuća sasvim izgorila. Pisac iracionalnom razmišljanju pokušava naći povezanost između zadnjeg događaja i
  vješanja mačke, no u tome ga sprečava racionalno shvaćanje događaja.
  No tada otkriva, na njegovo zaprepaštenje, lik mačka na jedinom
  sačuvanom zidu kuće. Zaključuje da je netko iz gomile radoznalih ljudi, koja je na znak uzbune ispunila vrt, vjerojatno odsjekao životinju od stabla i ubacio je kroz otvoreni prozor u kuću. Rušenjem kuće, mačka se našla u gomilu svježe žbuke, te je vapno djelovanjem plamena i amonijaka iz leša, stvorilo portret.

  Vrhunac - Ubojstvo
  Glavni junak je mjesecima nakon tog događaja imao priviđenja mačka i tugovao zbog gubitka životinje, sve dok nije odlučio pronaći novu. Novi je mačak bio crn i velik kao i Pluton, ali se od njega razlikovao po bijeloj mrlji na prsima. No umjesto da mu bude drago on je osjećao nesklonost prema njemu, iako nije znao zašto. Iz dana u dan odnos prema mačku ispunjao se odvratnošću i jezom, koja je prelazila u mržnju. Kad je ustanovio da je i taj mačak lišen jednog oka i da ona mrlja na prsima ima oblik vješala, više se nije mogao suzdržati, počeo je iskazivati bijes na ženu i polagano ludjeti. Pod takvim pritiskom jednog dana dok je radio u podrumu, izazvao ga je mačak skočivši i zamalo ga oborivši. Podigao je sjekiru i bez razmišljanja je usmjerio na mačka. Njegova je žena zaustavljanjem sjekire izazvala u njemu nešto demonsko. Maknuo joj je ruku i zabio joj sjekiru u mozak. Ona je bez glasa pala mrtva.

  Rasplet - Skrivanje ubojstva
  Nakon što je učinio to strašno djelo, prihvatio se zadatka da sakrije truplo. Svašta mu se vrtjelo u glavi. Najprije je želio sasjeći truplo na sitne djelove i uništiti ih vatrom, kasnije pokopati ga u podrumu, razmišljao je da ga baci u zdenac u dvorištu ili da ga spremi kao robu i pozove nosača. Na kraju je odlučio tijelo zazidati u zidine podruma, na mjestu gdje je bila ispupčenje uzrokovano lažnim dimnjakom.

  Završetak
  Nakon što su prošla dva dana, a mačka nije nigdje bilo, počeo se ponovno osjećati slobodnim čovjekom, kakav je bio prije no što je objesio Plutona. Grijeh strašnog čina tek ga je malo uznemiravao. Došlo je do pretrage i ispitivanja, i sve bi ostalo neotkriveno, da nije morao toliko likovati svojom ''genijalnom'' idejom:
  “…Ovi zidovi - zar odlazite, gospodo? - ovi su zidovi vrlo masivno
  građeni. Tu sam, iz puke bjesomučnosti razmetanja, snažno pokucao bambusovim štapom koji sam držao u ruci, točno po onom dijelu redova cigle iza kojih je stajao leš moje rođene supruge.”

  JEL TO TO
 • Tose Proeski
  Tose Proeski
  27. studeni 2013 19:19
  IZVINJAVAM SE TO JE CRNI MACAK;
  A TU LEKTIRU SAM PROCITAO DAVNOOOOOOOOOO I SAD SAM ZABORAVIO NEMAM JE TRENUTNO KNJIGA JE POVELIKAA
 • ivana2332
  ivana2332
  27. studeni 2013 19:30
  anka neretvanka?
 • Tose Proeski
  Tose Proeski
  27. studeni 2013 19:32
  Evo Robinson Kruso[citava lektira,za svaki slucaj kome treba]
  ebooks.antikvarne-knjige.com/Danijel%20D.Robinzon.K.swf
 • Tose Proeski
  Tose Proeski
  27. studeni 2013 19:37
  Trazio sam i trazio nema Anke Neretvanke Imaju Kameni svatovi,Postolar i vrag i Smrt Petra Svacica.
 • Tose Proeski
  Tose Proeski
  27. studeni 2013 19:37
  ebooks.antikvarne-knjige.com/Danijel%20D.Robinzon.K.swf
 • Tose Proeski
  Tose Proeski
  27. studeni 2013 19:37
 • ivana2332
  ivana2332
  28. studeni 2013 15:41
  nema veze, dobila sam 5 iz lektiree hvala na trudu :*
 • Tose Proeski
  Tose Proeski
  28. studeni 2013 18:28
  NISTA,MENI NECE DA KAZE NASTAVNICA JEL SAM DOBIO PET KAD J PITAM SAMO SLEGNE RAMENIMA...
 • Rusher Branimir
  Rusher Branimir
  26. siječanj 2014 21:11
  Može iz lektire Heidi glavni događaj i najzanimljiviji događaj trebam hitno puno zahvaljujem...
 • Amila Žunić
  Amila Žunić
  28. siječanj 2014 18:37
  mozes li mi prepricati iz lektire samo jos kosovi zvizducu 3 price
 • Amila Žunić
  Amila Žunić
  28. siječanj 2014 18:39
 • ♥Winter Tea♥
  ♥Winter Tea♥
  28. siječanj 2014 18:39
  Može Grički top
 • Amila Žunić
  Amila Žunić
  28. siječanj 2014 18:40
  jeli
 • Amila Žunić
  Amila Žunić
  28. siječanj 2014 18:41
  mozel osveta
 • realmadrid1
  realmadrid1
  28. siječanj 2014 18:43
  romeo i julija kratak sadržaaaaaaaaj
 • Rusher Branimir
  Rusher Branimir
  30. siječanj 2014 18:04
  Naslov Grički top
  Pisac Dubravko Horvatić
  Dubravko Horvatić
  Vrsta djela legenda
  Mjesto radnje Sisak i Zagreb
  Vrijeme radnje 16. stoljeće
  Likovi Osobine glavnog lika
  Hasan Paša-Predojević najviše se ističe u ovoj legendi,o kojem na temelju piščeva pripovjedanja možemo zaključiti daje uporan,samouvjeren, sklon dorom jelu i uživanju,no u kritičnim trenucima ne ponaša se baš junački Sretan što je spasio glavu,prestrašen i razdražen odjahao je na obale Kupe.
  Spredni zagrepčani,vojnici,age i begovi.
 • sebo66666
  sebo66666
  02. veljača 2014 15:53
  može tko vjeruje u rode još
 • lamijav
  lamijav
  25. veljača 2014 20:21
  moze li nevakat dervis susic
 • **Someone**
  **Someone**
  25. veljača 2014 20:42
  moze li saljive narodne pricee
 • Nina Dobrev x❤
  Nina Dobrev x❤
  25. ožujak 2014 21:22
  Meni treba karakterizacije vraga u postolaru i vragu

ako želiš poslati poruku u tu temu, učlani se ili prijavi

Unesi link na sliku
Primjer: http://www.rizzr.com/wp-content/uploads/2008/11/windows-seven-wallpaper-18.jpg